Yliopistossa opiskellessani teimme ryhmäni kanssa tutkimusta unista. Jotakin siitä muistan vielä. Kerronpa niistä ajatuksista.
Jos töissä on ollut jonkinlaisia huolia niin kannattaa kokeilla vetäytyä aikasin nukkumaan ja yrittää niin, että näkee runsaasti unia. Unet voivat opettaa, ettei tarvitse pelätä tuntemuksia. Unista saa voimia seuraavan päivän haasteisiin eikä luhistu stressin takia. Unet auttavat käsittelemään muitakin ku kielteisiä asioita. Ne vahvistavat myönteisiä tunteita myös. Mieluisasta kokemuksesta tulee entistäkin parempi, jos se toistuu sellaisena yönä, jolloin nähdään paljon unia. Unet siis pitävät meistä huolta lievittämällä pelkoon ja vihaan liittyviä reaktioita, mutta myös voimistavat kokemuksia ilon tunteisiin. Eli lyhyeti sanottuna unet vaikuttavat positiivisesti ja lisäävät siis hyvinvointia.
On myös mietitty, mitä unet tarkoittavat eri teemoillaan. Monet aivotutkijat ovat sitä mieltä, että uniin ei kätkeydy mitään viestejä, mutta taas monet psykologit ajattelevat juuri päinvastin. Tässä on pari esimerkkiä unien selityksistä. Jos unessa näkee, että jahdataan, silloin unen näkijä yrittää välttää jotakin kohtaamista tai työtehtävää, joka on tärkeä, mutta myös haastava. On myös muita teorioita tästä jahtaamisen merkityksestä. Sitte jos unessa putoaa, se tarkoittaa, että unennäkijä on menettänyt hallinan työstään tai ykstyiselämästään. Siitäkin on sitten muitakin selityksiä, mitä putoaminen tarkoittaa.
No siinä oli teoriaa kerrakseen unesta. Nyt kerroin omakohtaisia kokemuksia unesta ja nukkumisesta.
Lukioaikana ku oli kirjotukset eessä, luin psykologiaa ihan hirveesti. Aloin sitte nähä monena yönä saman unen. Ku lopetin psykologian lukemisen, unet loppu. Oon miettiny mistä tuo oikein johtu, mutta en kyllä oo saanu selville sitä. Itse näen paljon unia yössä ja yleensä muistan ne herättyäni. Mutta päivän mittaan unohdan ne, mutta en aina. Joskus muistan unet montakin päivää. Mun mies väittää, että ei näe unia. Mutta jostakin oon lukenu, että kaikki näkevät unia, mutta kaikki eivät vaan muista niitä. Kerran katoin yhtä tv-ohjelmaa ja siinä eräs nainen väitti, ettei nuku yössä ku kolme tuntia ja sano, että se riittää hänelle. Ite en kyllä pärjäis noin vähilla unilla. Sen huomaan että ku pikkumies nukkuu huonosti ja herättää monta kertaa yössä niin olo tuntuu siltä että ois unessa päivälläkin. Onneksi noita huonoja öitä ei oo enää kauheesti ollu niinku vauvana oli. Ihmiset on erilaisia. Jotku pärjäävät vähäsillä nukkumisilla ja jotkut taasen nukkuvat pidempiä aikoja. Iäkkäät ihmiset eivät yleensä nuku monia tunteja yössä. Yleensä iäkkäät ihmiset nukkuvat sitten kyllä päivällä joitakin aikoja. Unissa kävely on aika tavallista lapsilla siihen viisivuotiaaksi asti. Itekin oon kävelly unissaan. Unissakävelystä on monenlaisia hauskoja kertomuksia. Mun kaverin veli lähti aina välillä ulos käveleen siis nukkuessaan, mut jotenkin tuli sit aina takas tai haettiin takas. Se oli kyllä jo vanhempi ku viisi eli kyllä nuoret ja aikuisetki voi kävellä vielä unissaan. Unissapuhuminenkin on yleistä. Kerran kuulin ku pikkumieski puheli jotain unissan. Itekin puhun joskus unissaan.
Unet ja nukkuminen on siis tärkeitä jaksamisen kannalta ja siten vaikuttavat hyvin vointiin. Painoon unilla ja nukkumisella on myös merkitys ainakin mun mielestä. Vois aatella että ku nukkuu hyvin yön,niin sen jälkeen ei masenna eikä tee mieli herkkujakaan. Siis ei liho vaan voi jopa laihtua. Tää on siis mun oma teoria ja myös omakohtainen kokemus, että ku oon hyvällä päällä, herkkuja ei tee mieli.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Mielenkiintoista. Itse en muista uniani koskaan.
Minä muistan lukeneeni, että unia nähdään tietyssä unen vaiheessa (rem-uni) ja unet muistetaan, jos herää sen aikana. Jos herää jossain toisessa unen vaiheessa, ei muista näkemään unia. Itse en välttämättä usko, että unet tarkoittavat juuri jotain tiettyä asiaa, mutta uskon kyllä että niissä esiintyy joskus asioita, joita pohdimme tai käymme läpi sillä hetkellä elämässä. Esim. että stressaantuneena näkee tietynlaisia unia. Itse muistan usein näkemiäni unia,mutta olenkin aika "kevytuninen" ja herään useasti yössä. Mieheni ja poikani taas ovat tosi syväunisia ja selviävät minua lyhyemmillä unilla. Minunkin mielestä unen laadulla ja määrällä on iso vaikutus hyvinvointiin.
-Mai
Kiitti paljon kommenteistanne. Kirjoitelkaa vaan lisää, jos haluatte. Niitä on kiva lukea. :)
Lähetä kommentti