torstai 4. elokuuta 2016

Kävelystä juoksuun

Siirrytäänpä nyt asiasta toiseen. Alan käsitellä jonkin aikaa liikuntaa. Aloitan eka kävelystä ja juoksemisesta


Kävely on yksi harrastuksistani tai oikeastaan sauvakävely nykyään. Käyn sellasia tunnin lenkkejä. Ja sit käyn myös pikkumiehen kanssa lyhyempiä lenkkejä ku se ei nykyään jaksa istua kovin kauan aikaa rattaissa. Pikkumiehen kanssa käydään lähikaupassa tai leikkipuistoissa. Mut keskustassa se kyllä viihtyy pidempiäkin aikoja rattaissa ja sit uusissa paikoissa. Siellä on kivoja uusia juttuja mitä katella.


Sauvakävelyn jälkeen aina venyttelen ku mulla on ollu nyt pidemmän aikaa jalat kipeinä eri paikoista. Sen takia on helpompi kävellä sauvoilla tai työntää rattaita. Niistä saa tukea ja jalat ei tuu niin kipeiksi kävellessä. Venyttelen aina jalat, kädet, selän ja niskan ku oon käyny käveleen sauvoilla. Venytän yhtä paikkaa aina 30 sekunttia. Rattailla ku meen en venyttele ku ne on niin lyhyitä matkoja yleensä mitä kävelen, enkä kävele lujaa. Se on jännä juttu, että levossa jalat ei oo kipeinä. Oon nyt menossa ens viikolla fysioterapeutille ja se kattoo mitä näille jaloille vois tehä. Lääkäri anto mulle lähetteen sinne. Jospas sieltä sais apua. En oo uskaltanu ku kävellä ja tehä lyhyitä pyörälylenkkejä ja sit käydä uimassa lyhyitä matkoja. No onneksi kuitenkin jotain oon pystyny tekemään ku tuo liikunta on yksi painotavoitteessa pysymistä auttava tekijä ja hyvinvointia lisäävä tekijä ainakin mulle. Sit saa myös ulkoiltua ja se piristää.


Sit ku jalat on kunnossa, alan kokeilla sellasta intervallikävelyä ja pikkuhiljaa juoksemista sen jälkeen. Tuossa intervallikävelyssä kävellään ensin normaalia omaa kävelyvauhtia ja sit kovaa vauhtia. Kannattaa aloittaa rauhallisesti tämä kävelyharrastus. Kävelee vaikka aluksi viisi minuuttia normaalisti ja sit kolme minuuttia kovaa vauhtia. Tekee tätä vaikka puolentunnin ajan ja sit muistaa venytellä ja juua vettä. Ite oon alkanu juoda myös kivennäisvettä jossa on magnesiumia. Se auttaa lihaksiin. Tuota harjotusta vois tehä kolme kertaa viikossa niin et vaikka ma, ke ja pe. Tekee tätä harjotusta niin kauan aikaa ku tää alkaa tuntua helpolta. Sit vaan lisää kovan vauhdin aikamäärää ja kokonaiskävelyn määrää vaikka 45 minuuttiin ja sit tuntiin. Sit huomaa, et jaksaa kävellä pitkiä matkoja kovalla vauhdilla pidempiä aikoja ja pian vois alkaa kokeilla intervallijuoksemista, siis jos haluaa jatkaa sitä juoksemiseen. Intervallikävely yksistäänkin riittää, mut pitää muistaa tehä lihasliikkeitäkin esim. kaksi kertaa viikossa. Niistä kerron sit myöhemmin lisää


Mennäänpä sit juoksemiseen. Eli aloittelee tän juoksemisen kans intervallijuoksemisella. Kävelee ensin sen viisi minuuttia ja juoksee kolme minuuttia. Aluksi vois tehä tätä 20 minuuttia ku juokseminen on kuitenkin rankempaa ku kävely tai se kyllä riippuu miten lujaa kävelee tai juoksee. No mutta sit ku tää alkaa tuntua helpolta ja tuntuu, ettei kehity eteenpäin niin sit lisää vain taasen juoksemisaikaa ja lisää esim. puoleentuntiin kokonaisaikaa. Sit vois laittaa tavoitteeksi, et jaksaa yhtä jaksosesti juosta koko matkan eli vaikka tunnin verran ja sit muistaa venytellä hyvin. Tää jos mikä laihduttaa ja pitää painon kurissa ja lisää hyvinvointia ku vielä syö terveellisesti ja säännöllisesti. Tärkeetä on syyä tarpeeksi proteiiniä ja hyvää rasvaa. Nää määrät vaihtelee ihmisen koon mukaan.


Ei muuta ku tsemppiä ja rauhallisesti kokeilemaan, että oisko tää sun laji.


Ei kommentteja: